Tisti, ki ste že dlje časa v mojem krogu, veste, da veliko govorim in pišem o work – life ravnovesju, saj v resnici menim, da brez tega ženska ( pa tudi moški seveda), v poslu zelo težko obstoji na dolgi rok.

Ker 8. Marca praznujemo ženske, bo tokratni fokus predvsem na delovanju žensk v poslu.

Hočeš-nočeš… podjetnice, smo v drugačni poziciji kot naši moški kolegi, ker enostavno igramo več vlog in nam zato v vsakodnevnem življenju prihaja še kakšen dodaten izziv več.

Še posebej, ko postanemo mame, se vse skupaj za določen čas ( če ne za vedno :)) … vse skupaj postavi na glavo.

Če zelo poenostavim, se mora ženska podjetništva lotiti na malce drugačen način.

Danes bom v tem zapisu zajela nekaj teh razlik, kako se ženska loti samostojnega posla, pa ne v smislu, da bi se postavljale v “vlogo žrtve” ali da bi se smilile same sebi, ampak bolj zato, da si ozavestimo, kako v teh posebnostih dejansko lahko najdemo tudi moč, vztrajnost , pogum in kosistenco za naš posel .

Po poti, pa se dotaknem tudi, kako delati na tem, da zamenjamo udobne copatke za čevlje samozavestne podjetnice.

Kot prvo bi z vami podelila kje jaz vidim, največje ovire, s katerimi se ženske soočamo v podjetništvu – pa ne bom šla v finančne in družbene ovire, ampak bolj v notranje ovire.

Ker če znate premagati te, boste premagali tudi zunanje!

Torej opažam, da je ena izmed največjih ovir, pri ženskah podjetnicah – SAMOKRITIČNOST. Zato je ključnega pomena, da ženska non stop krepi svojo samozavest in da čim prej začne zaupati vase.

To je ponavadi lažje reči, kot narediti, ker nas je večina rasla gor v svetu, kjer so nam govorili: bodi tiho in bodi pridna punčka, stisni zobe, saj ni tako hudo, poglej tvojega brata kako je močan in hiter ali pa: to ni za punčke, tvoja vloga je ….

Seveda te vzorce in prepričanja, nosimo s seboj tudi kot odrasle ženske in zato za dosego svojih podjetniških ciljev, še toliko bolj in še posebej na začetnih korakih, potrebujemo ustrezno podporno okolje, mentorstvo, izobraževanja, ki nas učijo veščin učinkovite samo-komunikacije ali pa včasih zgolj krog istomislečih, kjer lahko potožimo kar “nihče” tam zunaj ne razume in se hkrati povezujemo in mrežimo.

Pa da ne bom predolga..

Če potegnem pod črto, bi rekla, da mora vsaka ženska, ki želi stopiti v čevlje samozavestne podjetnice, zelo zavestno delati na 4 glavnih točkah in to še predno začne korakati v smer samostojnega posla:

1. SAMOKONTROLA – čustvena samokontrola nam pomaga, obvladovati stresne situacije in čustva, ki jih začutimo, ko pademo v stres – in v podjetništvu je nažalost stres naša stalnica.

Če se ne znamo čustveno obvladovati, prestreči, da nas strah, jeza, žalost … preplavi … bomo težko delovali v poslu.

Sami verjetno že veste, da smo, še posebej v online svetu zelo izpostavljeni– še posebej, ko gradiš personal brand in govoriš javno o svojih prepričanjih, izkušnjah, strahovih …

Enostavno si lahka tarča za vse možne “napade”.

In že samo en nezaželjen komentar nas lahko spravi v totalno paniko, občutke »nisem dovolj, ne znam dovolj«, sem nesposobna itd …

…in če ne znamo s temi čustvi ustrezno ravnati, takrat ko se pojavijo, se bomo zelo težko spravili ven iz tega negativnega čustvenega viharja, ki nas v bistvu lahko na koncu za zelo dolgo časa ustavi – celo pripelje do zaprtja posla.

Ni malo primerov, kjer se s strankami po več coaching ur pogovaramo o podobnih situacijah, ki jih doživljajo online ali pa tudi, ko se soočajo z nepodporo v domačem krogu.

Kot sem omenila – ta samokritičnost je definitivno tista, ki nas zelo zlahka vrže iz tira.

2. Iz tega kroga samokritičnosti pa se lahko veliko hitreje spravimo, če delamo na SAMOZAVEDANJU – in to je druga točka, ki bi jo morala vsaka podjetnica imeti na seznamu »must learn«.

To, da znamo zavestno iskati pozitivne informacije in nove priložnosti znotraj bazena negative, pomaga razvijati pozitivni pogled v prihodnost. Brez tega si jaz sploh ne predstavljam, kako bi preskočila tisti prvi cegel, ko se mi je pojavil na poti samostojnega podjetnišva. Ko sem vedela, da hočem nekaj doseči, pa ni bilo financ, časa, podpore ali pa vse troje skupaj.

Samozavedanje lastnih veščin, izkušenj, osebnih karektaristih – je ključno, če želite v poslu postati “problem solver” in ne samo problem maker, kar podjetniki dostikrat sami sebi tudi smo :).

Poznam primere – kjer si ljudje zelo želijo tega življenja – biti podjetnik, biti svoboden, neodvisen, biti sam svoj šef—ampak nimajo razvitega samozavedanja – ne vedo sploh kako lahko sami sebi pomagajo in zato ne vedo kako se postaviti na noge, ko ne gre vse po načrtu.

Prva rešilna bilka, v vašem poslu, pa morate biti VI – ker tudi, če se tega ne zavedate, imate za vsak problem, ki ste ga ustvarili, ravno VI tudi tisto pravo rešitev. Samo, da jo velikokrat ne vidite, ker dajete fokus na problem, namesto na iskanje rešitev.

3. SAMOGOVOR – tukaj seveda govorimo o tem kaj si govorite, ko padete, ko ne uspete. Kam gredo vaše misli?

Negativni samogovor je tisti, ki največkrat zaustavi razvoj, a hkrati je ta negativni samogovor najlažje ustaviti in transformirati.

Vse kar rabite je pogovor. Včasih tudi samo z osebo, ki nič ne ve o vašem poslu, saj vam ravno te osebe, lahko postavijo ogledalo in ponudijo drug pogled na vaš izziv.

Velik problem, ki ga imajo/imamo podjetnice je v tem, da težko zaprosimo za pomoč. Še vedno prevladuje mindset zmorem, znam sama. Ali pa nočem obremenjevati drugih.

In včasih traja več let, da se takšne osebe premaknejo iz ene točke – še posebej ženske na vodilinih področjih, saj so vajene in se od njih pričakuje, da rešujejo probleme kot vejo in znajo.

Treba je pa vedeti, da včasih enostavno vsega ne zmoreš in ne vidiš sam in da gre občutno hitreje in lažje, ko imamo ob sebi prave ljudi, ki nam odpirajo druge poglede.

Zato kar pogumno, pocukajte za rokav nekoga in zaprosite za pogovor. Na voljo so vam tudi moji prosti termini, preverite jih tukaj in rezervirajte svoj spoznavni posvet.

4. SAMODISCIPLILNA – vpeljava samodisciplilne je ključna vrlina za uspešno življenje in vodenje podjetja.

Podjetnica, ki je hkrati mama, partnerka, vodi gospodinjstvo itd … mora biti izjemno dobra organizatorka, da vse to skupaj vodi. Če ni, seveda tvega, da bo zelo hitro zdrvela v slab work-life balance in posledično v izgorelost.

Da bi bili uspešni pri zasledovanju ciljev – tako poslovnih kot osebnih, je nujno potrebno razviti veščine samodiscipline.

Tu pa nam zelo lahko pomaga ta “mišica” o kateri jaz non stop govorim – to je fokus, da imamo jasnost ciljev, da vpeljujemo nove navade, da smo samozavedni svojih pomanjkljivosti in prednosti, da vemo na čem delati najprej, torej, da znamo postavljati prioritete, da nismo prestrogi do sebe, da se nagradimo za uspeh, da slišimo – svoje potrebe fizične in psihične, da znamo svoje misli preusmerit v pozitivno in zelo pomembno, da si znamo tudi odpusiti – torej, da si dovolimo delati tudi napake, da si dovolimo delati tudi pregrehe in da se zavedamo naše nepopolnosti in smo ok s tem.

Narediti korak na samostojno podjetniško pot ni enostavno, je pa veliko lažje in predvsem hitreje ga naredimo, če imamo v svoji “torbici podjetništva” zgornja 4 “orodja za samoupravljanje”.

Torej, če tudi vi zbirate pogum, da se poženete v podjetnišvo, da zamenjate svoje “9:00-17:00” redno delo, ki vas ne osrečuje, za delo v samostojnem podjetnštvu in vas zanima kaj je potrebno vse imeti prej pripravljeno – pa ne samo iz vidika posla, ampak tudi iz vidika svoje lastne miselne in organizacijske pripravljenosti … sem vam ravnokar predala nekaj smernic, kje začeti.

Še predno se torej sploh začnemo pogovarjati o prodajanju vaših storitev, je potrebno najti odgovore na kar nekaj ključnih vprašanj.

Vse skupaj se torej začne pri vas – pri iskanju vaše nove identitete – torej kdo sem jaz kot podjetnica, kakšen poslovni model me bo najbolj podprl – verjetno si ne želite, čez leto dni vse skupaj zapreti, ker boste preutrujeni od usklajevanja družine in grajenja posla, kako se naučiti organizacijskih veščin, držati fokus, postavljati prioritete in postati bolj produktiven v dnevu….

Vsaka pot se začne na začetku, naj bodo ti začetki pri vas samih, saj boste na tak način postavili izjemno trdne temelje za vaš posel.

In ne pozabite, podjetništvo je tek na dolge proge in ne šprint.

Zato kar počasi in predvsem vztrajno.

___________________________________________________________________

Si želite več podobnih vsebin ?

Brezplačno prejemajte novičke, vabila na brezplačne treninge in konkretne nasvete, kako lansirati svoj online posel: MojCoaching e-mesečnik

Spremljajte me na FB : MojCoaching in dobrodošli v FB skupino za podporo in razvoj ženskega podjetnišva Woman2Woman

Če imate raje individualno podporo, pa mi pišite na mojca@mojcakorelc.com

NE SPREGLEJTE!

PRIHAJAJOČI DOGODKI:

V letu 2022 prihaja nov 3 dnevni brezplačni Boot Camp za coachinje, ki si želijo lansirati profitabilen online coaching posel. Prijave že v teku:https://www.mojcakorelc.com/skrivnosti-uspesnih-coachinj/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja