Če vas je pritegnil naslov in razmišljate, da sem se nekje pošteno zatipkala … berite naprej, ker se nisem:) 

O konsistenci je bilo ta teden veliko govora v 5 modulu “Marketinška strategija”, ki sem ga udeleženkam predajala znotraj programa E-laboratorij za lansiranje digitalnih produktov , kjer v strukturiranih korakih predajam celotno strategijo, kako kreiriati in prodajati višjecenovne spletne tečaje, coaching programe, membershipe  itd…

…in zato je nastal tudi ta blog zapis, da podelim tudi z vami vsaj en delček tega kar se nam dogaja, saj če ste na točki, kjer želite nek online produkt prodati…

…boste morali o njem tudi govoriti na socialnih omrežjih, kajne? 

V zadnjih 15 letih sem spoznala, da ima v resnici vsak podjetnik, svoj način kako pristopi k marketingu in prodaji… ampak na eni točki, pa so vsi enotni. 

In sicer, strinjajo se:  da je konsistenca ključ do uspeha. 

Saj mene ste tudi že to slišali reči,kajne? 🙂 

Je pa v online biznisu, lahko ta konsistenca tudi zelo “nezdrava”. 

Kaj mislim s tem? 

Vam povem kar preko svoje zgodbe.

Ko sem začenjala svoj online biznis, se je iz vseh virov slišalo: čim več objavljaj, daj veliko vrednosti svojim sledilcem. In seveda sem se tega držala, zelo resno.

Objavljala vsak dan in na drugi strani velikokrat razočarano ugotovila, da mi takšno delovanje, kljub moji prizadevnosti, ne prinaša željene rezultate. 

Kar na enkrat sem se znašla v začaranem krogu, kjer sem non stop kreirala in ob tem mislila, da še vedno ne dam dovolj, da še vedno moja vsebina ni dovolj koristna, da še vedno nisem zanimiva za moje sledilce, da je kriv fb algoritem itd. 

Razočaranje, je bilo ogromno – saj sem v vsako vsebino res vlila ogromno časa, energije in znanja.  

Vse to me je peljalo v skorajšnjo izgorelost, saj sem postala obsedena s tem, da najdem rešitev iz tega ( ja, to je kriv moj analitičen um in trma, da pridem stvarem do dna  🙂 in na eni točki, sem morala celo za dalj časa, narediti, social media detox.

Šele, ko sem imela čas razmisliti, sem ugotovila, da sem se te vsebinske strategije, lotila čisto iz napačnega konca. 

Ugotovila sem, da ni stvar v tem, da jim nisem dala dovolj ali da ne predajam kvalitetne stvari, samo to mojo vsebino sem zelo nestrateško delila. 

Sem pač objavljala, ker sem “morala” ta dan nekaj objavit.

Nisem razmišljala o konkretnem namenu posamezne objave. 

In to je povzročalo izjemno veliko zmedenost…ne samo pri mojih sledilcih, temveč tudi v mojem umu. 

Takrat sem se spomnila izjave osebe, ki je v enem obdobju, zelo škodila mojem osebnostnem razvoju: “če nimaš kaj pametnega za povedat, bodi raje tiho…”

Kdo bi si mislil, da mi bo ta izjava, kdaj tudi zelo pomagala (vse je stvar perspektive, kajne). :

Dejstvo je, da smo danes ljudje preobremenjeni od te poplave informacij, zato (vsaj moje stranke), zelo cenijo, da filtriram informacije namesto njih, ne pa da jih zasuvam z vsebino, samo zato, ker je “dan za objavo.”

Tako je nastal moj lasten načrt za kreiranje vsebin, ki me ne izčprava, hkrati daje ogromno vrednost mojim sledilcem, da si želijo sodelovanja in si spotoma izoblikovala sistem, ki mi pomaga pri ohranjanju fokusa in "reda" v mojem biznisu.

Vsaka objava, mora tako ali drugače “odkljukati” enega izmed spodnjih namenov: 

1. Vzpostavljanje odnosa z mojimi sledilci in dajanje občutka, da jih razumem:deljenje moje zgodbe, lastnih napak, prepričanj, pogledov itd.  

2. Izobraževanje sledilcev: know how, nove perspektive, testimoniali, študije primerov..

3. Dvosmerna komunikacija: spodbujanje k interakciji, postavljanje vprašanj, drzna vsebina, rušenje mitov, čim več direktnega pogovarjanja

4. Grajenje skupnosti: dajati občutek pripadnosti v skupini in držati varen prostor, kjer lahko ljudje brez zadržkov govorijo o svojih izzivih 

5. Zbujati željo po ponudbi: ustvarjati pričakovanje kaj prihaja, deliti “drobtinice”, ki dvigujejo željo po sodelovanju 

Spoznala sem torej, da je strategije potrebno prilagajajti potrebam in željam naših strank in nas samih… ne pa samo slepo slediti drugim. 

Zato naslednjič, ko se boste zopet spraševali kaj dati v vaš koledar objav, razmislite prej kakšen je njihov namen in se spomnite teh 5 smeri ali še bolje –  ustvarite svoje in poskušajte z njimi loviti ravnovesje, da bo vsega po malo.

Oh in še nekaj…

…naj ne bo vaš glavni fokus na “vanity metrics” – saj število všečkov, ne morete nesti na banko:)

Vse dobro in se beremo kmalu. 

Mojca 

P.S: Do vključno 31.12.2021 ponovno izvajam  BREZPLAČNI interaktivni PODJETNIŠKI KVIZ  “Kakšen potencial ima vaš online biznis” kjer vam bom pomagala razumeti, kako učinkovito ste se lotili postavljati svoj online posel, v kateri od 3 faz se trenutno nahajate in kaj lahko naredite za preskok na naslednji nivo. 

Če vas zanima sodelovanje, se mi javite na mojca@mojcakorelc.com, pripišite KVIZ in se vam javim s podrobnostmi. 

P.S.S:  Če se sprašujete kaj so to “vanity metrics: gre za meritve, zaradi katerih ste morda videti dobro v očeh drugih, vendar vam ne pomagajo razumeti lastne uspešnosti na način, da bi bi lahko vplivali na vaše prihodnje strategije. Posledice se kažejo večinoma v tem, da se zgubimo v lastnem biznisu in ne vemo kako naprej. 

Si želite več podobnih vsebin?

Brezplačno prejemajte novičke, vabila na brezplačne treninge in konkretne nasvete, kako lansirati svoj online posel: MojCoaching e-mesečnik

Spremljajte me na FB : MojCoaching in dobrodošli v FB skupino za podporo in razvoj ženskega podjetništva Woman2Woman

Če imate raje individualno podporo, pa mi pišite na mojca@mojcakorelc.com

NE SPREGLEJTE!

PRIHAJAJOČI DOGODKI:

V letu 2022 prihaja nov 3 dnevni brezplačni Boot Camp za coachinje, ki si želijo lansirati profitabilen online coaching posel. Prijave že v teku: https://www.mojcakorelc.com/skrivnosti-uspesnih-coachinj/

2 Responses

  1. Sicer je že stara objava, vsebina pa še kako aktualna. Odlično Mojca in bravo za samoanalizo da si prišla do petih točk ki tvoje sledilce/bralce spreminja v aktivne uporabnike tvojega znanja.. Zelo koristno.. Hvala! Samo odločno naprej!?✨️

    1. Blaž hvala za tvoj komentar… res je vsebina še vedno aktualna, se mi zdi da vedno bo. Konsistenca je tista, ki nas ustavlja. Upam, da bo še komu v korist. Tudi tebi želim, da se vztrajno in v svojem tempu premikaš naprej. Bodi lepo, Mojca

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja