Kako MULTITASKING vpliva na naš FOKUS, produktivnost in kvaliteto odnosov? 

Glavni razlog, zakaj nekateri ljudje bolj učinkovito krmarijo skozi življenje in so bolj produktivni, je v tem, da jim je popolnoma JASNO kaj so njihovi cilji. Vendar pa to še zdaleč ni dovolj. Za realizacijo teh zastavljenih ciljev, je potrebna še ena zelo pomembna veščina, ki je v tem sodobnem svetu skoraj da spregledana. Gre za miselno zbranost, osredotočenost oz.sposobnost držati fokus. Fokus je veščina, ki zahteva trening. Deluje podobno kot mišica. Če jo uporabljaš redko, bo postala ohlapna; če pa jo treniraš na dnevni ravni, se bo zelo okrepila. 

Glede na tempo življenja in količino informacij, ki nas obdajajo na vsakem koraku, se bomo morali tej mišici vedno bolj posvečati, v kolikor si seveda želimo večje produktivnosti in ravnovesja v življenju.

Enostavno se bomo morali naučiti, še bolj pogosto reči NE določenim stvarem in spremeniti določene navade, ki nas velikokrat speljejo na drugo stran fokusa – in sicer – do MULTITASKINGA!  

KAJ JE MULTITASKING?

Si predstavljate, da ste v službi, ko nenadoma pristopi sodelavec in reče: “Ti lahko vzamem minutko..?”Odložite vse kar imate, se mu posvetite in se čez 10 min vrnete nazaj k svojemu delu: “Oh, kje sem že ostal-a?!”Iščete papirje, prižigate računalnik, prebirate kaj vse ste do sedaj napisali in porabite cca 15 min da ste zopet nazaj v miselnem procesu. 

Multitasking je po domače povedano, skakanje iz enega opravila na drugega. Lahko si predstavljajte, da so vaši možgani kot računalnik, ki ga na vsake nekaj minut ugašate in prižigate. Veste kaj bi se zgodilo, če bi tako ravnali na dolgi rok? IZGORELOST! 

KAKO TOREJ MULTITASKING VPLIVA NA VAŠO PRODUKTIVNOST, FOKUS in ODNOSE? 

ČAS, ki ga potrebujete, da opravite eno nalogo se POVEČA, saj ste vmes izgubili čas, da ste ponovno zbrali misli. KVALITETA dela PADE – med tem, ko skačete iz enega opravila na drugega je večja verjetnost, da se vmes zmedete, kaj pozabite, spregledate in to vpliva tudi na končni rezultat. NIVO STRESA se dvigne vsakič, ko preklopite na drugo nalogo, saj se je potrebno znova fokusirati in naše telo se tudi temu primerno odzove. KVALITETA ODNOSOV – se zmanjša!

Če si predstavljate, da pride k vam otrok in vam razlaga eno zanj pomembno zadevo, vi pa zraven pišete email sporočilo. Kar v takih situacijah sporočamo je – ti si NEPOMEMBEN-a ! Tega sicer ne rečemo, ampak dejansko to naredimo na nivoju neverbalne komunikacije.

ZAKAJ DELAMO VEČ STVARI HKRATI? 

Ker se večinoma ne zavedamo ali pa ne razmišljamo o posledicah, ki jih multitasking nosi. Ker smo postali že kot družba zelo NESTRPNI – v odnosih, v vsakodnevnih situacijah, v poslu, do samega sebe.

Če ste med tistimi, ki smo pred leti hodili po informacije še v knjižnico, potem se spomnite, da smo morali tam prebiti več ur, da smo prišli do ustreznih podatkov.

Danes smo enostavno navajeni, da imamo vse hitro in na dosegu rok. Vse hočemo imeti tukaj in zdaj! Ljudje se preprosto bojimo ustaviti in fokusirati na eno stvar, utišati ves hrup in se posvetiti samo eni stvari na enkrat. Bojimo se, da bomo kaj zamudili, da bo med tem, ko mi delamo na eni stvari, mimo nas šlo ogromno pomembnih informacij in bomo zato zaostali  za konkurenco, za družbo.

Podzavestno si z multitaskingom pomagamo, da se določenim stvarem izognemo… da ga izkoristimo kot distrakcijo med dvema opraviloma, ki jih najraje sploh ne bi delali in potem delamo kar dve stvari hkrati .Na tak način najdemo zelo dober  IZGOVOR, da z nekim opravilom odlašamo in ponavadi, gre ravno za opravila, ki imajo izjemen pomen za naš razvoj in napredek.

KAKO SE ODVADIMO MULTITASKNGA?

Najprej je potrebno ozavestiti,  kako nam večopravilnost služi in koliko sploh je prisotna v našem življenju?

Naučite se postavljati PRIORTIETE– če si ne znamo postavljati prioritet, bomo toliko hitreje podlegli multitaskingu, ker nimamo plana, ne vemo kaj nam je najbolj pomembno, da naredimo v tem dnevu in zato skačemo sem in tja.

Naučite se reči NE! 

Uvedite novo ZMAGOVALNO navado, ki bo vam bo pomagala, da se čim manjkrat znajdete delati več opravil hkrati. Npr. med obrokom ne bom imel-a zraven telefona, v službi bom določil-a blok časa, za sprejem in vračanje klicev, email aplikacijo bom odstranil iz telefona in se tako primoral, da jih pregledujem le za računalnikom.

MULTITASKAMO zato, ker želimo privarčevati s časom. A dejstvo je, da imamo vsi mi na voljo enako število ur v dnevu.

NIHČE NAM ČASA NE MORE PODARITI, LAHKO PA SI GA VZAMEMO… za stvari, za ljudi, ki so nam pomembni!

In to je v teh časih še kako pomembno! 

Članek prvotno objavljen v reviji Karma, marec/april 2020

Si želite več podobnih vsebin ?

Brezplačno prejemaj novičke, vabila na brezplačne treninge in konkretne nasvete, kako lansirati svoj online posel: MojCoaching e-mesečnik

Spremljaj me na FB : MojCoaching

Če imaš raje individualno podporo, pa mi piši na mojca@mojcakorelc.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja