Si tudi ti že slišala 1000 in 1 nasvet glede učinkovitejšega upravljanja s časom?

Meni osebno TIME MANAGMENT predstavlja enega izmed največjih izzivov.

KAKO kot mama in podjetnica, učinkovito organizirati svoj čas: da lahko uspešno gradim svoj coaching posel, imeti dovolj časa za sebe in moja dva sončka, biti partnerka mojemu Alešu, vmes skočiti še kaj do moje mame, tašče, tasta, se dobiti na pijački s prijatelji, skrbeti za gospodinjska opravila, opravljati vse nakupe, skrbeti za svojo psihofizično stabilnost, skočiti na Šmarno goro ali iti na daljši tek vsaj 2x na teden, si vzeti čas tudi za razvajanje ….ufff samo, ko to pišem mi rata vroče!!!

Pa ne zaradi vremena 🙂 🙂 🙂 🙂

Skozi življenje sem se velikokrat znašla v vlogi organizatorja. To sem si izbrala tudi za smer študija. Nekako je bila ta sposobnost velik del mene in nisem razumela, da nekaterim to predstavlja velik problem.

Po poti sem ugotovila, da ljudje tožijo o težavah z najasnostjo kaj moram narediti prvo, kako držati fokus, postavljati prioritete, kako biti produktivna skozi dan, opraviti ključna opravila in na koncu dneva še vedno imeti energijo za sebe, moje otroke itd.

Ko sem postala malce bolj pozorna kakšne informacije nas vse obdajajo glede time managmenta, sem opazila, da je kar nekaj nasvetov katerim je za učinkovito implementacijo potrebno dodati podnapise.

Danes se postavljam v tvoje čevlje v kolikor TIME MANAGEMENT ni ravno tvoja posebna moč in bom dodala podnapise 4 pogostim nasvetom v zvezi z upravljanjem časa:  

1. KLJUČ JE V ORGANIZACIJI TVOJEGA ČASA:

Dokler boš imela v glavi samo čas, čas, čas, gledala koliko ur imaš na voljo v dnevu, v tednu…boš imela težavo s produktivnostjo.

Zakaj?

Vsi imamo enako časa na voljo in glede tega ne moreš narediti čisto nič!

“DON’T TRY TO FIND THE TIME, MAKE THE TIME! “
Ben Tolosa
 

Lahko pa narediš nekaj zato, da sprejmeš pravo odločitev kako ga boš uporabila. Torej kam boš dala prioriteto in fokus. Ko točno veš zakaj hočeš narediti tisto eno opravilo, si boš tudi “priskrbela” čas za to da jo realiziraš. Ker ti je pomembna!Bolj kot time management, je pomemben energy management.

Naloge, ki ti jemljejo energijo ti bodo vzele več časa ( npr. tehnične stvari, prodaja storitev, pisanje marketing tekstov, likanje, telovadba, kuhanje – če nis ravno kuharska fenica…).

In po vsej verjetnosti se boš s težavo do njih tudi spravila, zato boš odlašala, prelagala, vmes delala druge malo manj pomembne stvari, ker pač nekaj moraš delati in se raje odločiš za slednje. Sledijo izgovori: samo še danes bom tako, jutri pa res začnem …:)

To te na koncu dneva pripelje do izčrpanosti in ko pogledaš nazaj na dan vidiš, da zopet nisi naredila tisto kar je ključno za tvoj razvoj.

In tako gre mimo dan, teden, mesec, leto…

Ko veš katere stvari ti jemljejo energijo, veš poiskati ustrezno rešitev –  lahko je to delegacija naloge v celoti, lahko si poiščeš delno pomoč, ki ti odnese vsaj del bremena, morda lahko celo določeno aktivnost odstraniš…

 
Prvi korak je torej, da ozavestiš kje zgubljaš svojo energijo!
 

Na to temo sem se  že razpisala tukaj, če te zanima več.

2. NAREDI NAJTEŽJO NALOGO PRVO

Verjetno si že slišala ta nasvet, ki pravi, da naredi najtežjo nalogo PRVO – po možnosti takoj zjutraj! Predno se česar koli drugega lotiš.

Tukaj je potrebno dodati, da je bolj kot težavnost važna POMEMBNOST naloge!!!

Ker ni nujno, da je tvoja najtežja naloga tudi najpomembnejša!

Druga stvar, ki bi jo izpostavila je tudi ta, da se zna zgoditi da ne boš imela dovolj motivacije in energije sprovesti to najtežjo nalogo!

Torej namesto, da izgubljaš čas s poskušanjem da jo opraviš, je bolje, da identificiraš katera je tista najpomembnješa naloga, ki jo lahko narediš kot prvo in si dovoliš da prideš nazaj na to najtežjo, ko boš imela več energije.

Ponavadi nam tudi opravilo tiste NAJPOMEMBNEJŠE naloge, da veliko dodatne motivacije in zagona, da bi se lotili še kakšnega dela – in takrat lahko skočiš nazaj na tisto “ta težko” ( LIVE video, pokličeš novo stranko in ji poveš o svoji novi ponudbi, rečeš NE določeni priložnosti, ki ni v skladu s tvojimi vrednotami …)

3. KAR DAŠ V URNIK JE NAREJENO!!

Vseekakor je to zelo dober nasvet, a le če se potem ne spraviš zapisovati vsa možna opravila v svoj koledar!!!

Kar opažam je, da se veliko ljudi v želij po produktivnosti znajde v zabasanem koledarju. Potem se vmes “zgodi življenje”, pridejo še nepredvidljive situacije, ki terjajo takojšno reakcijo in kar na enkrat je totalna zmeda, kaos, stres…..NI DOVOLJ ČASA , česa naj se lotim prvo…. AAAAAAAA!!!!

Posledica je, da se vseh teh X število opravil prestavi na kasnejši čas. Znotraj teh prestavljenih nalog pa se znajdejo tako opravila, ki niso čisto nujna kot tista, ki so na prednostni listi! Nekatere naloge torej ne bodo tako oškodovane, nekatere pa bodo utrpele fatalen zastoj!!!

Pravi način postavljanja urnika je torej, da si zapišeš v koledar le tiste naloge in aktivnosti, ki morajo biti dokončane do določene ure ali datuma. To sta ponavadi 1 do 2 TOP opravila na dan. Tak način planiranja omogoča tudi fleksibilnost, ko pridejo nenapovedane odgovornosti jih je veliko lažje vriniti.  Da ne govorim o lahkotnejšem občutku, ko pogledaš na dnevni urnik.

Pri postavljanju dnevnega urnika je izredno koristno najprej postaviti prioritete po metodi ABCD in jih šele nato vpisati v koledar.

4. NAUČI SE MULTITASKINGA 

Ta nasvet omenjam, ker je eden izmed najbolj nesmiselnih, pa vendar vidim, da se ga ljudje še kar naprej držijo. Bilo je opravljenih že nešteto raziskav, ki potrujejo, da človek enostavno ni narejen za multitasking.

Tukaj sem tudi jaz ena izmed tistih, ki se je včasih hvalila kako zmorem delati več opravil hkrati in sem pri tem tudi zelo produktivna.

Čeprav je bilo večji del zadolžitev opravljenih na visokem nivoju ( posledica perfekcionizma seveda:), me je na dolgi rok takšno delovanje pripeljalo v izgorelost in do težav z želodcem.

Vse kar sem z multitaskingom počela je, da sem se non stop re-fokusirala.

Namreč vsakič, ko preklopiš na drugo nalogo se v tvojih možganih naredi: STOP, FOKUS, PLAY …STOP, FOKUS,PLAY …in tako vsakih 15-30 min ali še bolj pogosto.

Predstavljaj si, da to delaš z eno izmed naprav ( radijo, televizija, računalnik…), koliko časa misliš da bi naprava dobro delovala?

Enako je z našimi možgani.

Vsakič, ko priklopiš na novo nalogo, se porabi določen čas in  energija, da ponovno najdeš fokus in se požene miselni proces v tek.

Večkrat kot ta napajalnik energije ugašaš in prižigaš, hitreje pride do pregorelosti.

Če zaključim z mojim no.1 nasvetom za bolj učinkovito upravljanje s časom: FOCUS ON 1 THING AT A TIME!!! 
Ljudje smo veliko bolj produktivni, če delamo ENO stvar na enkrat in se šele, ko jo zaključimo spravimo na drugo.

Želim ti uspešen in dobro organiziran teden, da bo dovolj časa tudi zate in tvoje najbližnje 🙂

Objem,
Mojca

Si želite več podobnih vsebin ?

Brezplačno prejemaj novičke, vabila na brezplačne treninge in konkretne nasvete, kako lansirati svoj online posel: MojCoaching e-mesečnik

Spremljaj me na FB : MojCoaching

Če imaš raje individualno podporo, pa mi piši na mojca@mojcakorelc.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja