V prešnjem članku sem pisala na temo postavljanja cen.

Omenila sem kako nam poznavanje naših ključnih VREDNOT  lahko pomaga tudi pri določevanju lastne cene. Če si si ogledala, še video na  temo kako pomembno je, da si s svojo ceno tudi energetsko uglašena, potem si prirpravljena, da greva še malce dlje – na VIŠJI NIVO.

Sama veš, da postavljanje cen ni enostavno, terja kar nekaj poznavanja tržišča kjer se nahajaš, kaj dela konkurenca in seveda, da točno veš kakšne rezultate dosegajo tvoje stranke kot posledico uporabe tvojih storitev. Torej kakšno tranformacijo bo tvoja stranka dosegla v sodelovanju s teboj?

Po mojih izkušnjah se preskok iz niske ali celo podcenjene cene – na PREMIUM cene ne pride kar tako v enem koraku. Obstajajo še vmesni koraki. 

Na tak odgovor, dobim kar hitro vprašanje: No, koliko bi potem morala računati?

In tukaj se začen raziskovanje – TEBE!!!

Si za, da ti zaupam en primer?

Torej govorila sem s podjetnico, ki ponuja storitve na področju osebnega welnessa, ki je imela problem z računanjem nizkih cen. To ji je nosilo neazadovoljstvo pri vsem kar je počela. Tudi posel, ki ga je dobila je opravila sicer korektno, ampak vsakič znova je odšla z grenkim priokusom. Občutkom, da je čisto podcenjena! To je vlekla tako dolgo, da je močno načelo njeno samozavest in zaupanje v lasne zmožnosti in znanje. Do točke kjer se sprašuje, če je to sploh tisto kar želi početi. Konec koncev moramo vsi poskrbeti za svojo finančno varnost.

Pa sem jo na neki točki vprašala, koliko bi dejansko želela zaslužiti na mesec?

Odgovor je bil 2000 eur.

Kar me je kar malo presenetilo, ko sem videla, kakšne cene ima trenutno zastavljene in da veliko stvari opravi tudi zastonj.

Postavljanje cen mora biti del tvoje strategije že na samem začetku, seveda ti mora biti povsem jasen tudi tvoj finančni cilj in kakšni so vse možni načini, da ga realiziraš. Na podlagi tega je veliko lažje postaviti  (realno) ceno, da boš ta finančni cilj tudi dosegla.

Poleg tega matematičnega vidika, pa je izjemno pomebmno tudi, da najdeš svojo HAPPY ceno!

In to sva odkrivali v nadaljevanju pogovora.

Če bi imela zate jutri eno stranko, ki se hoče dogovoriti za 1 urno srečanje s teboj in je pripravljena plačati 30 eur*…..

*(primer je vzet za lažje razumevanje poante o happy cenah, osebno nikoli ne spodbujam razmišjanje zamenava denarja za uro, ampak zamenjava vrednosti za uro!!! Gre za čisto drug mindset, ampak o tem kdaj drugič ker je res obsežna in pomembna tema.)

….Kakšen bi bil tvoj odziv? Kaj pravi tvoje telo, kaj pravi tvoja intuicija? Kako bi se počutila?

“Nezadovoljno!” pravi.

Ok, kaj pa če bi ti plačala 50 eur? 

“No, malo bolje!”

Kaj pa 75 eur? 

” No, to bi bilo že kar dobro…”

Ok, kaj pa 100 eur?  Bi te opravljanje tvoje storitve po tej ceni, spravilo v zadovoljstvo ali bi še vedno občutila žalost, podcenjenost…. ?

“Ne, to bi mi dalo veliko potrditev. Tudi jaz bi se počutila zelo zadovoljno, srečno, da me končno nekdo ceni in vidijo mojo vrednost! “

SUPER, sem rekla, to je tvoja HAPPY CENA!!! 

smeškoVedno moraš računati tisto minimalno ceno, pri kateri boš še vedno z veseljem opravila svoje delo. Če boš računala manj, se ti bo s časoma delo zamerilo, to se bo kazalo v tvoji kvaliteti dela, posledično bodo slabi odzivi strank, to na dolgi rok pušča sledi na tvoj splošni ugled in nič ali zelo malo word-of-mouth. Tisto kar največ šteje, priporočila!!!

Če računaš pod svojo HAPPY ceno, boš tudi nemotivirana za marketing tvojih storitev. Zakaj bi si sploh želela vlagati denar, čas in energijo v marketing storitev, ki jih z zamero opravljaš in ti ne nosijo notranjega zadovoljstva?

Ko enkrat najdeš to svojo ceno, se spremeni tudi tvoj mind set, počutiš se bolj sigurno v sebe, vedno manj se osredotočaš na ceno, ampak na dejstvo, da rada opravljaš svoje delo, na drugi strani je odziv in občutiš, da se vrednost, ki jo daješ vrača v drugi obliki ( v tem primeru kot denar).

A pa bo ta cena vedno taka ? 

Seveda ne!

S tem, ko delaš po svoji HAPPY CENI, se ponavadi poveča tudi dotok strank. Zakaj? Zato, ker si ti dobri energiji, imaš več motivacije tudi za marketing, prodajo in za dostavljanje izjemne vrednosti konkretni stranki. Ko si pripravljen iti “extra mile”, za svojo stranko nastane “metuljev efekt”. Stranka je izjemno zadovojna s teboj, priporoča te naprej, pridobivaš na novih kontaktih, tvoj ugled raste in raste tudi tvoja cena itd.

In tako se začne vrteti to kolo!

Kot sem omenila je pri postavljanje cen poleg poznavanja “številk”, tržišča, konurence, jasnih finančnih ciljev, v močni povzavi tudi s tvojimi vrednotami,  zmožnostjo postavljanja osebnih mej in poznavanju tvoje HAPPY CENE. Vse skupaj tvori temelj tvoje sposobnosti, da boš brez cmoka v grlu tudi o tej ceni govorila s potencialnimi strankami.

Vse se začne znotraj tebe!

Želim ti uspešen teden.

Mojca

p.s. Mi zaupaš, če si že našla svojo HAPPY CENO ? 🙂 

Si želite več podobnih vsebin ?

Brezplačno prejemaj novičke, vabila na brezplačne treninge in konkretne nasvete, kako lansirati svoj online posel: MojCoaching e-mesečnik

Spremljaj me na FB : MojCoaching

Če imaš raje individualno podporo, pa mi piši na mojca@mojcakorelc.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja