ZMAGOVALNE NAVADE

Na začetku kariere je nek mlad novinar vprašal Arnolda Schwarzeneggerja, tedanjega svetovnega prvaka v bodibildingu : “Ko trenirate z utežmi, koliko ponovitev povprečno naredite ? Arnold odgovori, da vsak dan naredi več zaporednih vaj, ki jih praviloma ponovi desetkrat.

Nato ga novinar vpraša :” Katera od teh desetih ponovitev je najpomembnejša ? ” Svetovni prvak mu je kratko odgovoril : ” ENAJSTA ! “

Ste si morda v zadnjem času, pridobili kakšno novo zmagovalno navado ? Ali pa obudili kakšno staro?

Jaz sigurno sem : pisanje dnevnikov, refleksija, vizualizacija, samohipnoza, re-programiranje mojih možganov ( NLP tehnike ), določanje kratkoročnih in dolgoročnih ciljev, meditacija, izražanje hvaležnosti, delo na miselni naravnanosti, afirmacije, self-love, self-coaching, pilates, hoja, tek, ples…

Navade se ustvarjajo že v otroštvu. Skoraj povsod slišimo kako pomembno je, da naučimo otroka delovnih navad že zgodaj saj so neposredno povezane z učnimi navadami.

Pa se kdaj vprašamo kakšne so NAŠE navade sedaj?  Mi služijo ? Bi se rad/a znebil/a kakšne, za katero vem da mi ne koristi ?

Velikokrat se znajdemo v situaciji, ko vemo da nam določena navada ne koristi oz. nam celo preprečuje, da pridemo do željenega cilja pa se še vedno ne odločimo, da kaj ukrenemo – ker je TEŽKO!

Bi želel-a biti fit pa se ne spravim k telovadbi, bi želel-a nehati piti kavo, bi želel-a novo službo, več denarja, najti pravo ljubezen,  imeti več časa za sebe, meditirati, delati jutranjo jogo, vpeljati novo rutino kot je večerno branje, vsakodnevne popoldanske sprehode v naravo…   

“A kaj, ko je tako težko ” To je odločitev, ki si jo sprejel-a nekoč ali pa ti je bilo takšno razmišjanje priučeno že v otroštvu.  Danes se lahko ODLOČIŠ razmišljati drugače.

V kolikor želimo vpeljati novo navado v naš vsakdanjih je izrednega pomena, da vsak dan razmišljamo in delamo tako kot bi želeli, da bo v prihodnje naše življenje izgledalo. Bilo je opravljenih veliko raziskav na to temo. V mojo prakso sem vpeljala pravilo 66 dni. Dokazano je bilo ( preverjeno tudi iz moje strani :), da je to v povprečju čas, ki ga potrebujemo, da neko novo navado ponotranjimo in tako postane avtomatizirana – postane del nas.

Vse spremembe so težke na začetku, če ne bi bilo težko ne bi bila sprememba. Logično nam je, da ko prenavljamo stanovanje, moramo najprej odstraniti stare stvari, da jih lahko zamenjamo z novimi. A ko bi želeli narediti spremembo na sebi, vsi iščemo instant rešitve zunaj sebe.

Bila sem čisto v neravnovesju, moje telo je kričalo od bolečine, duša je jokala, misli pa so letale sem ter tja in se oklepale predvsem negativizma. To je bila moja točka preloma. Točka, ko sem ugotovila da tako ne gre več naprej. Odločila sem se in začela uvajati nove navade, nova razmišljanja, se fokusirala na pozitvne stvari in ljudi, se začela drugače obnašati, zastavljati nove cilje in začela dosegati boljše rezultate.

Ampak to ni prišlo čez noč 🙂 

metul

Na začetku, nekje okoli 20 dneva uvajanja nove navade, je težko, ker premaguješ “starega” sebe. V samem  procesu spreminjanja lahko nastane velik občutek zmešnjave, se ne znajdeš, ne veš če gre to vse skupaj v pravo smer, si zmeden, nesiguren, čakaš da se bo kaj spremenilo, imaš občutek, da si že veliko vložil, neskončno se vleče, kdaj bo že, kdaj bo že prišel tisti drugi občutek potrditve, ki ga iščem… si v dvomih ali sploh nadaljevati, bom vztrajala ali vrgla puško v koruzo?

Lažje je, če razumemo, da je spremenjanje navade povezano ravno z novim načinom razmišljanja in z novim občutki saj gre za čisto novo izkušnjo, za nov pogled na svet kateri nam je bil do sedaj neznan in zato mora biti izkušnja /doživljanje drugačno kot prej… To nam je  lahko tudi znak, da gremo v pravo smer saj nam prinaša nova spoznanja, nove poglede, drug fokus,  novo energijo, nove  želje, nove cilje in nas na koncu –  BELIEVE ME 🙂  – pripelje do novih rezultatov.

IZZIV ZATE : Vabim te, da razmisliš katera zmagovalna navada bi te hitreje pripeljala do tvoje želje / cilja in jo lahko vpelješ v svoj dnevni urnik že danes ter vztrajaš vsaj 66 dni ?

Če mislimo in delujemo enako kot do sedaj, ne moremo pričakovati sprememb, napredka in razvoja.🌹

Ni pomembno samo kaj dajemo v telo, temveč tudi s čim hranimo naš um, podzavest in dušo❤️

Objem in vse dobro

Mojca

Si želite več podobnih vsebin ?

Brezplačno prejemaj novičke, vabila na brezplačne treninge in konkretne nasvete, kako lansirati svoj online posel: MojCoaching e-mesečnik

Spremljaj me na FB : MojCoaching

Če imaš raje individualno podporo, pa mi piši na mojca@mojcakorelc.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja